„Ključna reč – Umetnost“ u Novom Sadu


18. februar 2014. - 28. februar 2014.
Kulturni centar Novog Sada
„Ključna reč – Umetnost“ u Novom Sadu

Prioritet projekta autorke Vesne Opavsky je komunikacija i interakcija i publika je tokom izložbe u Beogradu odigrala ključnu ulogu. Od nje je bilo zatraženo da u pet nezavisnih reči, putem ankete, opiše umetnost, a rezultati su pokazali da se umetnost najčešće opisuje idealima kao što su „sloboda“, „ljubav“, „lepota“, „život“, „kreativnost“, „radost“, „komunikacija“... Rezultat timskog rada autorke i publike je još jedna digitalna grafika načinjena od predloženih pojmova i premijerno izložena u okviru ove izložbe.

Likovni jezik serijala Ključna reč – Umetnost, pored reči, prikazuje i elemente iz prirode, pre svega motive iz šume, isprepletene u igri delimično prozirnih slojeva, razlivanja i neujednačenih tekstura. Ovi likovni elementi ukazuju na nežnost, pastelnost i spontanost koja je po svemu suprotna od digitalnih simbola i kompjuterske proračunatosti. Umetničke grafike imaju zadatak da ublaže sukob digitalizovanog okruženja i potrebe za prirodnim kod savremenog čoveka.

Više o projektu

Na otvaranju izložbe biće organizovano izvlačenje i tri posetioca će na poklon dobiti potpisane reprodukcije umetnice. Izložba je otvorena do 28. februara. 2014. godine u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, Katolička porta br. 5.

Umetnost i umetnici ne postoje bez publike.
Vesna Opavsky

Facebook event „Ključna reč – Umetnost“ u Novom Sadu