„Windows u prirodu“ - magistarska izložba digitalnih grafika


05. novembar 2009. - 14. novembar 2009.
Galerija Fakulteta likovnih umetnosti
„Windows u prirodu“ - magistarska izložba digitalnih grafika

Sinteza digitalnog i naturalnog

Windows u priroduGrafike, koje predstavljaju šumsko okruženje, autorka doživljava kao skloništa od urbanizma. Pri savremenom, digitalnom procesu njihove izrade ona pokušava da sjedini dva sveta: prirodu, koja je postojala mnogo pre čoveka, i elektronski svet, koji je čovek sam sebi kreirao. Iako prvobitno njen sastavni deo, čovek je sam sebi postao prepreka na putu do prirode.

Vesna Opavsky je kroz stvaranje pokušala da prizove trenutke koje je kao mlađa provodila u prirodi. Svoja sećanja na prirodu postavila je u digitalni ram gde planira da ih čuva od zaborava.

„Moj stav prema prirodi je nezahtevan. Smatram da je ona dovoljna sama po sebi - potpuna, uz nas koji je cenimo, ili bez nas. Ljudske svesti se rađaju i prolaze, a priroda ostaje. Mi tehnološki napredujemo, osećamo da je krotimo i savladavamo, a onda prolazimo, završavamo se. Za sobom, svaka generacija, ostavlja tragove svojih grešaka, preterivanja, velikih očekivanja, koji nestaju u nepobedivoj regeneraciji prirode. Priroda je večna.”

Veliki deo ukupnog rada polažem na likovnost. To se, pre svega, dešava zato što moja inspiracija polazi od bogatstva prirodnog predela. Istražujem organske oblike izrastajućih formi.

Motivi koje sam upotrebila se godinama formiraju u oblike u kojima su korišćeni: biljke, ruke, rukopis... Ti dugotrajni, prirodni procesi su ubačeni u brzu obradu kompjuterskih podataka. Pomirila sam te dve stvari koje me ispunjavaju: ono od čega potičem, što volim i čemu ću su se vratiti - prirodu, sa onim što ne želim, ali moram i ne mogu mu se odupreti – moćnim kompjuterom. Spontano bežeći od svog nesvesnog izbora, moj trud za oponašanje prirodnih procesa bio je još veći. U svojim grafikama prepoznajem elemente od kojih šuma živi i raste – svetlost i vodu, kao i prirodne alate koji oblikuju kao što su: spiranje, nagrizanje, grebanje, razlivanje, trošenje... Težim da sve ono što pamtim iz prirode unesem na jedan likovni prikaz.

Dominira kriva linija, kao krivudanje biljke na vetru, ili njen rast u potrazi za svetlom i hranom ili krivudanje uslovljeno preprekama i gravitacijom. U mom slučaju se krivudavom linijom stiže i do hrane za umetnikovu dušu. Još jedan vid linije je moj rukopis koji, pored svog značenja i sadržine, ubacujem i kao likovni element.

Zbog brzine života više ne stižemo da posećujemo prirodu i to izaziva nezadovoljstvo u meni, mada se osećam nemoćno da to promenim. Pokušavam da pomirim digitalno i naturalno okruženje i zbog toga slike prirode stvaram na kompjuteru. Tim neprirodnim alatom želim da proizvedem što više likovnih elemenata koji se mogu videti u prirodi, a grafike koje postavljam u karakterističan digitalni ram na kraju izgledaju kao spremne za posmatranje na kompjuteru.“

Izložbu je otvorio mr Zoran Tairović, multimedijalni umetnik. Pogledajte kako je izgledalo otvaranje na jutjub kanalu Vesne Opavsky.

Kao pratnja radovima, u galeriji će biti postavljena zvučna instalacija podržana zvukovima iz prirode, a izlog aranžiran u stilu šumskog okruženja.

Izložba će biti otvorena do 14. novembra 2009.

Galerija grafika Windows u prirodulogoi podrškeWindows u prirodu
Ulaz u galeriju Fakulteta likovnih umetnosti
Windows u prirodu
Pozdravni govor Pavela Opavskog
Windows u prirodu
Vesna Opavsky
Windows u prirodu
Vesna Opavsky s mentorkom prof. Biljanom Vuković