Eko (r)evolucija - Ekokult 2014


20. jun 2014. - 02. jul 2014.
Galerija Progres, Beograd

Ekokult je tradicionalna, godišnja manifestacija i izložba koja svojim konceptom povezuje ekološke aspekte i umetnost kroz niz različitih umetničkih i kulturnih programskih sadržaja i ove godine seodržava pod nazivom Eko (r)evolucija.

Galerija Progres, Knez Mihajlova 27, Beograd
20. jun - 02. jul 2014.

EkokultOvu manifestaciju, namenjenu širem auditorijumu organizuju udruženje Ekokult+, Magazin za eko arhitekturu i kulturu Eko kuća i Arhisolar doo.

Cilj izložbe, je da predstavi stvaralaštvo velikog broja umetnika i stručnjaka različitih generacija koji sa ekološkog aspekta deluju u oblastima arhitekture, dizajna, likovne, primenjene i ostalih vidova vizuelne umetnosti, kao i različitih oblasti nauke.

Ekokult će ove godine biti postavljen pod tematskim nazivom eko (r)evolucija i obuhva široku oblast eko arhitekture, umetnosti, dizajna i kulture, koja je privukla veliki broj umetnika iz Srbije i celog sveta.

Koncept izložbe i manifestacije i njen tematski karakter otvara mogućnost učestvovanja svim umetnicima koji deluju u poljima arhitekture, dizajna, slikarstva, grafike, vajarstva, keramike, tekstila, savremenog odevanja, scenografije, kostimografije, umetničke fotografije i svih vizuelnih i multimedijanih umetnosti.

Značajne teme kao što su energetska efikasnost, savremene tehnologije i sistemi eko građenja i primena odgovarajućih materijala, aparati i instalacionih sistema koji štede energiju, korišćenje obnovljivih izvora energije, reciklaža materijala, kao i odgovarajući segmenti kulture i života koji poboljšavaju komfor a koji se odnose na dizajn enterijera, zdrav život, medicinu stanovanja, putovanja... biće posebno akcentirane i na izložbi i na pratećem programu.
Izložba je isključivo umetničkog i edukativnog karaktera i nije komercijalna.

 

PROGRAM IZLOŽBE

Uvodni program je, kao omaž, posvećen nuklearnom fizičaru i solaristi svetskog glasa prof. dr Branku Laloviću.

Pored kolektivne izložbe biće predstavljen i program koji obuhvata predavanja, prezentacije, panel diskusije o aktuelnim temama - zelenoj gradnji, ekologiji, solarnoj arhitekturi, energetskoj efikasnosti, eko umetnosti i životu i posebnim programskim blokovima (eko heroj, eko arhitektura, eko dizajn i eko život). Radovi, instalacije i performansi su u kontekstu ekološkog pogleda i pristupa na umetnost i otvaraju dijalog na ovu temu.

U okviru izložbe, digitalna umetnica Vesna Opavsky će prikazati svoj rad Ključna reč - Priroda iz svog doktorskog umetničkog projekta.

U samoj postavci izložbe biće predstavljen i multimedijalan program koji će biti emitovan na velikim monitorima eksponiran i uključen 24h prema Knez Mihajlovoj i Zmaj Jovinoj ulici.

Svečano otvaranje izložbe je u petak 20. juna u 20h. U okviru svečanog otvaranja, najavljen je prateći muzički, scenski i foto performans

Autor manifestacije i izložbe Ekokult je arhitekta Vladimir I. Lovrić, predsednik ULUPUDS-a i glavni i odgovorni urednik magazina za eko arhitekturu i kulturu Eko kuća.