Razgovor o umetnosti Vesne Opavsky u SKC-u


23. oktobar 2018.
Studentski kulturni centar
Razgovor o umetnosti Vesne Opavsky u SKC-u

„Spoj prirode i tehnike u umetnosti“ – predstavljanje umetničkog rada i razgovor sa umetnicom

Utorak, 23. oktobar, 20.00, mala sala SKC, Beograd
Ciklus: Višemedijsko stvaralaštvo i umetnici


Digitalne grafike Vesne Opavsky su sačinjene od kombinacije crteža, fotografija i teksta. U toku svog umetničkog rada ona je razvila prepoznatljivi stil i specifičnu tehniku korišćenja kompjuterskih programa za obradu slike. Na prezentaciji koju su organizovali ULUS i SKC, Vesna Opavsky je predstavila svoj razvojni put i dugogodišnju podeljenost između dve profesije. Ona je otvoreno pričala o emotivnim razlozima zbog kojih u svom radu predstavlja bogatstva prirodnih tekstura i objasnila kako joj je digitalna tehnika pomogla u tome. Bilo je reči i o uključivanju publike u umetnički proces i iskustvu koje je umetnica stekla u realizaciji svog doktorskog umetničkog projekta.
 
Vesna Opavsky je beogradska umetnica i doktorka umetnosti iz oblasti digitalne grafike. Bavi se motivima prirode kreiranim pomoću digitalnih alata, naglašavajući kontrast tehnike i prirode. U svom radu ističe značaj prirode i umetnosti za psihičko zdravlje pojedinca – kako umetnika, tako i publike. Često boravi u prirodi gde pronalazi materijale i inspiraciju za umetničke radove. Izlaže samostalno i grupno. Član ULUS, NUNS i MENSA.


Ciklus razgovora Višemedijsko stvaralaštvo i umetnici organizuju Vladeta Stojić, višemedijski umetnik, Sekcija proširenih medija, ULUS i Stevan Vuković, urednik Filmforuma SKC. Do sada su radove predstavljali umetnici: Mihailo Ristić, Vladan Radovanović, Marica Radojčić, Čedomir Vasić, Miroslav Miša Savić i Gordana Novaković, Nenad Bračić, Đorđe Odanović i Milorad Mića Stajčić.Prezentacija Vesne Opavsky
Foto credit: Filmforum SKC
Vladeta Stojić ULUS i Stevan Vuković SKC
Foto credit: Filmforum SKC
Koštana Đurić i Isidora Fićović
Foto credit: Filmforum SKC
YouTube kanal Vesne Opavsky
Foto credit: Filmforum SKC
Razgovori sa Vesnom Opavsky
Foto credit: Filmforum SKC
dr Vesna Opavsky
Foto credit: Filmforum SKC